Det ofattbara

En konceptutställning av Stina Larsson och Joakim Larsson
Klicka här om du vill se bilder ur Det ofattbara.

 

Dikter och grafiska blad

Människornas upplevelse av mötet illustreras med ord och bild i 14 grafiska blad. En ung man som vågar stanna kvar för att möta besökarna blir vår huvudperson. Han berättar om nya stjärnor på himlen, om små sonder som virvlar runt honom och det slutliga mötet med besökarna. Han förstår saker bortom det orden kan berätta och när besökarna reser vidare inser han att han måste försöka berätta om sina nya insikter bortom orden.

Projektet

Med projektet, som vi aktivt arbetat med under tre års tid, 2011–2014, ville vi undersöka dilemmat som uppstår när vi upplevt något bortom våra normala referensramar som är så viktigt att det måste berättas.

Svårigheten

Utställningen handlar främst om svårigheten att kommunicera, om hur man bär sig åt när man måste berätta något som inte går att förklara. Hur förklarar man hur det känns att föda barn för någon som inte har barn. Hur beskriver man hur det känns att förlora någon nära? Hur berättar man om en upplevelse utöver det vanliga, som att ett rymdskepp har landat i trädgården?

Det ofattbara mötet

Vi har valt att låta ett ofattbart möte illustrera svårigheten att kommunicera. I vår berättelse får en stenålderskultur besök av rymdskepp. Ljudet som möter oss i början av utställningen är det autentiska ljud planeten Jupiters kraftfält utsänder, inspelat av NASA:s rymdsond Voyager när den passerade planeten.

Budskap

Besökarnas budskap illustreras i diktform varav dikten "Ljus" ger huvudtonen:
Ljus
Spara ljuset
Svara ljuset
med mer ljus
Kärleken är


Målningar

Rymdresenärernas färd, miljoner år genom universum, går via supernovor och nebulosor, förbi Jupiter och slutligen till Jorden. Resan illustreras i utställningen av sex 2×2 meters oljemålningar som alla utgår från autentiska bilder från NASA, tagna med Hubbleteleskopet. Med sig har besökarna från rymden budskap till människorna.

Skulpturer

Skulpturerna, som visar besökarna som väldiga änglalika varelser och stiliserade farkoster, blir människornas försök att förklara vad de upplevt,
hur de uppfattat de väldiga och lysande besökarna och tolkat deras dunkla budskap.

Tolkningar

I tolkningarnas rum möter vi människornas försök att formulera sina upplevelser. Här blandas dikter på väggar och golv och grottmålningar med mongolisk strupsång och samisk nutidsmusik. Vi uppmuntras att stanna upp och lyssna. Kanske finner vi budskapet om vi lyssnar riktigt noga?