Som något ur sagorna

Det regnar. Jag undrar om det kommer att bli ett nytt skyfall. Det har varit en torr sommar, men liksom i övriga Europa har här tidvis fallit stora mängder regn på kort tid.

I mitt nyhetsflöde dyker det upp artiklar om flytande öar. Landmassor med växtlighet, ibland så stora och solida att de håller för en människa att gå på. Just skyfall sägs kunna orsaka att sådana öar slits loss och seglar iväg. En flytande ö. Det låter som något taget ur sagorna. Lägg till ett slott och ett okänt djur så blir det riktigt spännande.

För 358 år sedan, den 2 september 1663, kom en fransman till slottet Börringe kloster och stannade där i 23 dagar. Han vittnade om att vinden förde runt stora öar i Börringesjön. På vissa av dem gick det djur och betade. En morgon blåste det in en ö framför fransmannens rum som hade så höga träd att de skymde utsikten från hans fönster.

När jag läste det här första gången tänkte jag att fransmannen snurrat ihop historien lite, men när jag läser artiklarna på nätet låter det inte alls orimligt. Fransmannen berättar också att värdfolket bjuder med honom på jakt på "chien de mer", havshundar, i Börringesjön. De kan skälla, har små öron och huvud som en vinthund och deras magar släpar i marken när de tar sig fram till lands på korta ben. Det låter väldigt mycket som sälar, tycker jag. Ingemar Oscarsson är i sin bok "Den franske kammartjänarens resa" mer inne på att det handlar om uttrar, kanske främst eftersom sälarnas naturliga miljö är hav, inte sjöar. Men alla som besökt Skånes djurpark har sett att sälar kan leva i sötvatten. Och i Stadsparksdammen i Trelleborg levde sälen Isak i 24 år. Nu står hon (jo, Isak var en hona) staty i samma damm och har, liksom en omskriven staty över Runeberg i Helsingfors, ständigt en mås på huvudet.

Varken Anderslöv eller Börringe ligger vid havet, men har starka band till vår närliggande kust. Fiske var länge ett komplement till lantbrukarnas försörjning och fiskelägena befolkades då bara under fiskesäsongerna.

Säl ingick naturligt i mathållningen. Om det faktiskt var sälar i Börringesjön som fransmannen berättade om så kanske de planterats in för jakt på samma sätt som man gjort med annat vilt genom tiderna. Idag jagas sälar för att de konkurrerar med yrkesfiskarna om det allt magrare fiskebeståndet. Fisken som båda parterna vill åt håller på att dö bort från oss i takt med att Östersjön mår allt sämre av övergödning, överfiske, ökande sjöfart och utsläpp av miljögifter.

Det är lätt att fastna i allt det negativa. Viktigt att se och hänga med i det positiva, som till exempel projekten med Tullstorpsån och Stanstorpsån där markägare gått samman för att långsiktigt motverka övergödningen.

Det har slutat regna. Det blev inget skyfall den här gången och mitt hem är inte en isolerad ö som förs runt av vinden utan att jag kan styra över riktningen. Hur spännande det än låter med flytande öar, slott och okända djur, så är det som mest magiskt när människor går samman för en positiv sak. Då kan det ske mirakel.