Brandplatsen väntar otåligt på att bli bebyggd

Jag stannar framför platsen där rotundan Rosenhagen legat i närmare hundra år. Det luktar inte bränt längre, nu när det gått nio månader sedan byggnaden brann ner till grunden. Sommarvindarna och höstregnen har sköljt bort den stickiga lukten. Nästan alla rester från huset är bortschaktade, förutom en förstörd stol och annat bråte i en inhägnad hörna.

Det är många som har minnen från rotundan som ofta använts som festlokal och som också kallats Anderslövs Folkets Hus. Jag tillhör inte dem som svingat sina lurviga ben i den åttakantigt rundformade lokalen, men jag kan ha suttit i just den där förkolnade stolen och tittat på någon av alla teaterföreställningar som hållits där. Jag har även varit på marknader här och många gånger har vi skjutsat hit våra barn till olika föreningsaktiviteter.

Nu är det som om själva platsen otåligt väntar på att bli bebyggd. Den vibrerar av längtan efter att ta emot Anderslövarna igen. Och föreningen som äger fastigheten säger sig ha spännande planer för ett nytt Rosenhagen.

Bakom brandplatsen, i det som kanske för länge sedan kunde kallas en Folkets Park, har det under sommaren hänt spännande saker. Parken har länge varit ett igenvuxet, skräpigt och inte särskilt inbjudande område, men nu har det skapats en ny mötesplats för Anderslövarna.

Jag strosar runt och tittar. Här finns en stor grillplats under tak, en naturlekplats, flera olika former av sittplatser, promenad- och springvänliga stigar och ett vindskydd. Området är inte större än att jag kan tillåta mig att gå vilse på stigarna och hitta skyltarna om det rika växt- och djurlivet här. Från en av skyltarna stirrar ett stort insektsansikte på mig. Vid närmare läsning visar det sig tillhöra ett citronbi, som i verkligheten är en pytteliten men viktig pollinatör som går att hitta i just den här gläntan.

Idén till mötesplatsen kommer från förskolorna i Anderslöv och har finansierats genom kommunens medborgarbudget "En miljon idéer". Kanske var det därför som bara förskolebarnen blev inbjudna att inviga platsen tillsammans med politiken, men hela Anderslöv har anledning att fira eftersom platsen har potential att bli riktigt fin.

Någon vinkar till mig från grillplatsen. Ryktet om mötesplatsen har gått och en grannfamilj har letat sig hit tillsammans med barn och barnbarn. Vi byter några ord och grannen hinner minnas de fina målningarna inne i den gamla rotundan innan han får trycka in korven i munnen och fara iväg på ett nytt äventyr med barnbarnet på lekplatsen. En ny generation Anderslövare gör platsen till sin.