Föreläsningar om Fabian von Fersen och 1600-talet

Tjugo års research, oräkneliga timmar i arkiv med vita tyghandskar och brev från 1600-talet med spröda sigill och blodfläckar på. Resor runt om i Europa. Att nysta upp den svenske adelsmannen Fabian von Fersens liv har inte bara resulterat i att hans öden och äventyr framträtt, även andra spännande personer har stigit fram ur skuggorna.
Från och med 2024 håller jag förutom mina vanliga föreläsningar om Mannen ur skuggan om Fabian von Fersen som människa och militär även föreläsningar om annat jag snubblat över och inte kunnat låta bli att fördjupa mig i.

Mina föreläsningar har fokus på 1600-talet och dess människor. Jag pratar även om arbetet bakom
mina arkivfynd och kan ge research- och litteraturtips.

Om Fabian von Fersens spännande liv
Fabian von Fersen (1626-1677) – adelsman, krigare och guvernör – en doldis som befann sig i händelsernas mitt under den svenska Stormaktstiden, vars handlingar påverkat hela Sveriges historia. Vad har han lämnat för spår efter sig och varför är han ändå en doldis?

Om den historiska romantrilogin "Mannen ur skuggan"
Jag berättar om varför jag lagt ner tjugo års research på en man från 1600-talet som jag inte har några kopplingar till eller ens hade hört talas om tidigare. Jag berättar om allt det spännande jag hittat i arkiven och på mina resor och varför jag valt att skriva en romantrilogi istället för en faktabok.

NY

Belägringen och stormningen av Malmö 1676-77
Många känner till Slaget vid Lund 1676, men vet kanske inte att stormningen av Malmö 1677 var lika betydelsefull för svensk historieskrivning. Båda händelserna påverkade både alla i och omkring Malmö och Lund och utvecklingen av Skåne.

NY

Henning och Maren – borgare, skeppsredare, kalkbrottsägare och mycket mer
Henning Olsson Anckargrip och Maren Tomasdotter Mohrbeck var båda borgare i Malmö under 1600-talet. De var storföretagare som drev både gemensamma och individuella verksamheter. Vilka var de och på vilka olika sätt har de lämnat spår efter sig? Jag har följt deras spännande liv till såväl Blekinge och Jylland som till Hamburg, Frankrike och Portugal.

NY

Häxprocesserna
Häxprocesser. Om man läser gamla 1600-tals dokument stöter man förr eller senare på dessa hemska händelser. Jag berättar om häxprocesser i stort och om exempel jag hittat från de svenska områdena, i Malmö, Bremen-Verden (Tyskland) och Tartu (Estland).

Mer info

En föreläsnings längd är 40-90 minuter.
För exakt innehåll, tid och priser får du gärna kontakta mig på stina@boklarssons.se eller 0708-52 83 38.