Teckna serier om dina rädslor och bli snällare!

Hej, vem är du?

Att vi människor har fler likheter än skillnader är egentligen ingen nyhet, men ofta glömmer vi det och fokuserar bara på olikheterna. Det som känns främmande är lätt att uppfatta som skrämmande. Att teckna serier ur den andres perspektiv kan vara ett effektivt sätt att utforska det vi inte förstår, känner oss hotade av och är rädda för, och därför undviker eller låter oss begränsas av.

Att upptäcka likheter hjälper oss att komma förbi vår rädsla för det som är främmande.

Serieteckning är ett väldigt direkt och lustfyllt sätt att berätta på. i workshopen diskuterar vi vad det är som gör att vi kan känna gemenskap med andra och hur det går att använda i karaktärsdesign och berättande.

Husspindeln Signe.

Om din rädsla handlar om spindlar kan vi göra en tecknad serie ur spindlarnas perspektiv. I berättelsen "Grållen & Silvia på nätet" sitter husspindeln Signe på nätet och spelar spel hela dagarna. Detta är både roligt och relaterbart för de flesta barn. Plötsligt har en stor läskig spindel förvandlats till någon vi kan tänka på som en vän som heter Signe. Genom att ge Signe ett namn och ett ansikte, intressen och en välbekant miljö kan vi känna gemenskap och kan komma över främlingskapet. Att Signe är ett djur som blir en metafor för oss själva är ett gammalt knep för att kunna berätta om viktiga saker vi behöver lära oss.


I workshopen visar jag hur du kan skapa en relaterbar karaktär som går att vända och vrida på och som går att rita igen och igen.

 


Vi kan krympa varandra med elakhet eller få varandra att växa med vänlighet. Det är ett val vi alla har.

Att rita tecknade serier om vad som händer när vi mobbar någon ger fler och roligare verktyg för att skapa bättre förståelse.
Månstret Olsson har blivit så illa behandlad att han krympt. Han har krympt så mycket att han nästan inte syns. Liten och rädd gömmer han sig i sommarstugan dit en helt vanlig familj snart kommer för att ha semester.

Detta är ett exempel på hur en berättelse kan lyfta fram den lilla och svaga karaktären och göra den till hjälten. Ju mer vi får veta om Månstret desto lättare är det att relatera, och desto svårare att vilja vara elak.

Syftet med workshopen

Jag vill förmedla insikten om att det finns en metod bakom tecknandet och att serieteckning är ett kraftfullt verktyg för att bearbeta vad som helst. Att skapa bilder handlar om att kommunicera lika mycket som vi gör när vi skriver.

Målsättningen med workshopen är också att ge ordinarie pedagoger ytterligare ett användbart verktyg i sitt dagliga arbete med eleverna. Att skapa en medvetenhet kring vårt beteende och visa hur vi kan fokusera på likheterna istället för skillnader. Det är alltid lättare att lära sig något nytt om arbetet är lustfyllt och kreativt.

 

Så här brukar det gå till

Jag brukar dela upp workshopen i två delar där jag först pratar om hur en tecknad figur fungerar och varför. Vad är det som gör att vi känner igen oss i en karaktär? Vi pratar om figurkonstruktion och jag visar hur man kan teckna vilka figurer som helst med några enkla knep. Eleverna/deltagarna får sedan skapa minst två figurer var medan jag går runt och hjälper till och stöttar i processen. Under det andra passet pratar jag hur en berättelse kan hjälpa oss att utveckla empati och hur det blir en tecknad serie. Eleverna/deltagarna får vända och vrida på figurerna de skapat under första passet och göra en tecknad serie. Jag avslutar alltid med att sammanfatta vad vi gjort och eleverna/deltagarna får själva berätta vad de lärt sig.

Ett vanligt klassrum funkar bra

Ett normalt klassrum/mötesrum med en whiteboard är bra.

Nästan inga materialbehov

Vanliga A4 kopieringspapper fungerar utmärkt, gärna mycket papper.
Blyertspennor, sudd och någon form av färgpennor är roligt.
Svarta tuschpennor så att det räcker till alla.

Klicka här om du vill se exempel på Joakims bokillustrationer!

Klicka här om du vill läsa om min workshop i serieteckning

Välkommen att boka din workshop här!